KLEDING

Wat betreft de kledingkeuze zijn er vele mogelijkheden. Afhankelijk van uw budget en het weer is het vooral belangrijk dat u kleding kiest waarin u zich goed kunt bewegen. Draag altijd makkelijk zittende kleding die niet knelt; bij voorkeur kleding van katoen, tricot of wol. De kleding moet het transpiratievocht goed kunnen opnemen.

Weer

  • Koud weer: thermo-ondergoed of meerdere lagen kleding over elkaar.
  • Regenachtig weer: waterafstotende, winddichte en toch ventilerende kleding.
  • Warm weer: luchtige en ademende kleding. In de betere buitensport- of sportwinkel is kleding met ventilatiegaten onder de oksels te koop. Dit bevordert de afvoer van uw lichaamswarmte.

SCHOENEN

Spaar geen geld uit op uw schoenen. Koop uw schoenen bij een goede schoenenzaak of sportzaak. Pas de schoenen met uw wandelsokken aan en doe dit bij voorkeur niet ’s morgens vroeg of laat in de middag. Uw schoenen moeten goed passen en toch voldoende ruimte voor vijf tenen geven, met vóór minstens 1½ cm ruimte. De hak moet stevig en liefst enigszins veerkrachtig zijn, bij voorkeur ongeveer 1½ cm hoog. De zool moet goed geprofileerd zijn en het voetbed moet de voet goed ondersteunen. De schoen moet vooral op eenderde vanaf de teen goed buigzaam zijn, de binnenkant moet glad afgewerkt zijn.

Kiest u voor sportschoenen, neem dan speciale wandelschoenen en geen tennis- of basketbalschoenen. Kies bij zwakke enkels voor hoge schoenen. Loop uw nieuwe schoenen goed in voordat u langere afstanden gaat lopen.

 

Rekken en Strekken:

Wanneer u het gevoel heeft dat uw benen zwaar voelen, neem dan tijd om alle beenspieren te rekken. Zo geeft u de spieren even rust en na het rekken van de spieren zullen uw benen prettiger aanvoelen.

 

Voor de deelnemers die langer dan 1,5 uur gaan wandelen:

 

EET EN DRINK VOLDOENDE

Neem 1½ uur voor de tocht een stevige maaltijd en zorg ervoor dat u voldoende vocht tot u neemt (water, thee). Drink tijdens de wandeltocht ieder half uur water of een energierijk drankje.  Voor een lange, intensieve wandeltocht is het belangrijk dat u voldoende eet. Het is belangrijk om over voldoende ‘brandstof’ te beschikken wilt u de tocht op een prettige manier uitlopen. Een energierijk tussendoortje geeft tijdens de tocht weer extra energie.